Menu

Nieuws

Verhuur auto aan partner voorkomt bijtelling niet

15 mei 2013 | Ondernemingswinst

Een ondernemer, die een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet daarvoor een bijtelling bij zijn inkomen doen. In beginsel bedraagt de bijtelling op jaarbasis 25% van de waarde van de auto. Voor zuinige auto's gelden lagere percentages. De bijtelling is nihil als de ondernemer kan bewijzen dat met de auto op jaarbasis niet meer dan 500 privékilometers is gereden.

Een ondernemer trachtte aan de bijtelling te ontkomen door de auto van de zaak voor de vakantieperiode te verhuren aan zijn vrouw. De auto werd gebruikt voor de gezinsvakantie. Tijdens deze vakantie werd bijna 4.000 km met de auto gereden. De verhuur van de auto miste volgens Hof Arnhem reële betekenis. Dat betekende dat eigenlijk sprake was van privégebruik. Omdat het privégebruik op jaarbasis meer dan 500 km bedroeg, moest een bijtelling voor privégebruik plaatsvinden.

Omdat de ondernemer op de hoogte was van de wettelijke regeling van privégebruik van de auto, had hij bewust een onjuiste aangifte gedaan. Het hof vond de opgelegde vergrijpboete van 25% van de boetegrondslag een passende sanctie.

« Terug naar nieuwsoverzicht

Maak kennis

Heeft u interesse in een kennismaking om eventuele mogelijkheden te bespreken onder het genot van een kop koffie?

Bel ons of stuur een bericht