Menu

Nieuws

Kamervragen over zzp'ers in de zorg

16 april 2014 | Inkomstenbelasting

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Financiƫn hebben gezamenlijk kamervragen beantwoord over zzp'ers in de zorg.

In het voorjaar van 2013 heeft het kabinet aangegeven dat het schijnzelfstandigheid wil bestrijden. Het gaat dan om gevallen waarin arbeid formeel als zelfstandige wordt verricht maar waar feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Ook in de zorg komen zzp-constructies voor die niet aan de regels voldoen. In de praktijk regelmatig dat de bij de aanvraag van een VAR gepresenteerde feiten niet corresponderen met de werkelijkheid. In die gevallen kan een verstrekte VAR worden herzien en zal correctie plaatsvinden van ten onrechte genoten faciliteiten in de inkomstenbelasting.

Door een aanpassing van wet- en regelgeving is het mogelijk dat een zelfstandige zorgverlener voor de AWBZ thuiszorg in natura met een zorgkantoor een contract kan sluiten voor levering van zorg in natura. Deze zorgverleners kunnen voldoen aan de criteria van zelfstandig ondernemerschap.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft samen met de Belastingdienst een pilot opgezet voor deze categorie. Deze pilot wordt uitgebreid met zorgverleners die zich ondernemer voelen, maar  het niet zijn. Het kabinet wil dat er een duurzaam systeem van arbeidsrelaties in de zorg komt dat in lijn is met wet- en regelgeving en dat bijdraagt aan goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Het kabinet verzoekt de zorgaanbieders om geen bedrijfsconcepten meer aan te bieden waarvan bekend is dat die de toets van wet- en regelgeving niet doorstaan.

« Terug naar nieuwsoverzicht

Maak kennis

Heeft u interesse in een kennismaking om eventuele mogelijkheden te bespreken onder het genot van een kop koffie?

Bel ons of stuur een bericht