Menu

Nieuws

Heretikettering agrarische woning

04 juni 2014 | Ondernemingswinst

Een besluit van de staatssecretaris uit 2006 maakte het mogelijk voor agrarische ondernemers om hun woning van het ondernemingsvermogen naar het privévermogen over te brengen. Deze mogelijkheid was eenmalig en gold onder strikte voorwaarden. Heretikettering van de woning diende plaats te vinden per 31 december 2005.

Een landbouwer deed een beroep op deze regeling. Complicerende factor was dat zijn onderneming op 31 december 2005 te koop stond. De onderneming werd op 5 augustus 2006 verkocht en in 2007 geleverd. De Belastingdienst stelde zich op het standpunt dat heretikettering van de woning niet mogelijk was, omdat de woning te koop stond. De Belastingdienst beriep zich op een aantal arresten van de Hoge Raad waarin een te koop staande woning als verplicht ondernemingsvermogen werd aangemerkt. Deze arresten hebben betrekking op ondernemingen die al gestaakt zijn. In deze casus was dat niet aan de orde, aangezien de onderneming op 31 december 2005 nog niet was gestaakt. De woning was daarom geen verplicht ondernemingsvermogen maar keuzevermogen.
Pas in de derde aanvulling van een vraag- en antwoordbesluit over de toepassing van deze regeling van 12 juli 2007 werd voor het eerst opgemerkt dat heretikettering van een te koop staande woning niet mogelijk is. De rechtbank Leeuwarden is van oordeel dat de rechtszekerheid zich ertegen verzet om deze beperking toe te passen op gevallen die zich voor die tijd hebben voorgedaan. Dat betekent dat de landbouwer de woning naar zijn privévermogen mocht overbrengen.

« Terug naar nieuwsoverzicht

Maak kennis

Heeft u interesse in een kennismaking om eventuele mogelijkheden te bespreken onder het genot van een kop koffie?

Bel ons of stuur een bericht