Menu

Nieuws

Exploitatie kunstgrasveld is onderneming

27 november 2013 | Omzetbelasting

Ieder die zelfstandig een economische activiteit verricht, is belastingplichtig voor de omzetbelasting. Het oogmerk of het resultaat van de economische activiteit is niet van belang. De exploitatie van een lichamelijke of onlichamelijke zaak om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen vormt een economische activiteit.

Een stichting die een kunstgrasveld had laten aanleggen en exploiteerde door het te verhuren aan een sportvereniging is door de rechtbank aangemerkt als ondernemer. De stichting was een aparte entiteit. De sportvereniging had als hoofdgebruiker van het kunstgrasveld geen overwegende zeggenschap over het financiƫle beleid van de stichting of over het beheer van het kunstgrasveld. Er was sprake van duurzame exploitatie van het kunstgrasveld. Het bestaan van een winstoogmerk bij de exploitant is geen vereiste voor ondernemerschap. Omdat de stichting belastingplichtig was voor de omzetbelasting had zij in beginsel recht op volledige aftrek van de voorbelasting die ter zake van de aanleg van het kunstgrasveld in rekening was gebracht.

Misbruik van recht was niet aan de orde. Een belastingplichtige heeft immers het recht om zijn activiteiten zodanig te structureren dat zijn belastingschuld zo klein mogelijk is. Volgens de rechtbank was de stichting niet uitsluitend opgericht om een belastingvoordeel te behalen dat door de sportvereniging niet in die mate zou kunnen worden behaald.

« Terug naar nieuwsoverzicht

Maak kennis

Heeft u interesse in een kennismaking om eventuele mogelijkheden te bespreken onder het genot van een kop koffie?

Bel ons of stuur een bericht