Menu

Nieuws

Afschaffing integratieheffing btw in zicht?

12 september 2013 | Omzetbelasting

Het kabinet lijkt van plan te zijn om de integratieheffing in de btw af te schaffen. Dat blijkt uit een brief van de minister van Wonen en Rijksdienst. De brief bevat een bijlage met afspraken die de minister heeft gemaakt met de woningcorporaties. Volgens die afspraken zorgt het kabinet voor extra middelen om corporaties in staat te stellen om te investeren. Het afschaffen van de integratieheffing moet de corporaties ongeveer € 60 miljoen per jaar opleveren. Niet duidelijk is wanneer de integratieheffing wordt afgeschaft. Mogelijk is dat onderdeel van het Belastingplan 2014.

De integratieheffing in de btw moet voorkomen dat de btw op in eigen beheer vervaardigde goederen lager is dan de btw op vergelijkbare ingekochte goederen. De regeling geldt voor goederen die gebruikt worden voor vrijgestelde prestaties. Wanneer bijvoorbeeld een ondernemer die (deels) vrijgestelde prestaties verricht, op eigen grond een gebouw laat bouwen, wordt bij de oplevering daarvan btw berekend over de waarde van grond plus opstal. De btw die bij de bouw in rekening is gebracht, is als voorbelasting aftrekbaar. Op die manier wordt hetzelfde resultaat bereikt als bij aankoop van een nieuw pand.
Door het afschaffen van de integratieheffing is de btw die voor de oplevering in rekening wordt gebracht slechts aftrekbaar voor zover het goed is bestemd voor belaste prestaties. Wijkt het werkelijk gebruik op het moment van eerste ingebruikneming af van het verwachte gebruik, dan moet de aftrek van voorbelasting gecorrigeerd worden.

« Terug naar nieuwsoverzicht

Maak kennis

Heeft u interesse in een kennismaking om eventuele mogelijkheden te bespreken onder het genot van een kop koffie?

Bel ons of stuur een bericht